Gårdsregnskapet ble enklere og billigere med skyløsning

Gårdbruker Ole Kristian Sylling og regnskapsfører Erling Marthinsen ser på alle mulighetene som ligger i regnskapssystemet til Ago Økonomi. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

Gårdbruker Ole Kristian Sylling gikk over til Agro Økonomi for å kunne gjøre flere regnskapsoppgaver selv og spare penger. Regnskapsføreren hans er ikke lei seg for å ha mistet arbeidsoppgaver. Tvert imot mener Erling Marthinsen i Økonomiservice AS at dette er framtida for både regnskapsfører og bonde.

Nyfødte kalver stikker hodet frem og kjenner på vårsola i det åpne fjøset til Ole Kristian Sylling i Lier. Han og kona driver gård med ammeku. I tillegg driver de «Inn på tunet», et prosjekt der de hver uke får besøk av ungdomsskoleelever. Men i dag er det regnskapsfører Erling Marthinsen som er på besøk. Gårdbrukerne har nettopp tatt i bruk regnskapssystemet Agro Økonomi, og den erfarne regnskapsføreren vil vise noen nyttige funksjoner.

Ole Kristian Sylling driver gård i Sylling i Buskerud, og har ammeku. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

– Se, her kan du for eksempel føre timer rett inn i systemet, viser Erling, og drar opp mobilen der de står ute på tunet.

–  Ja, det er interessant, for vi har en lærling, forteller Ole Kristian.

Til nå har lærlingen ført timer på papir og i en egen app, men i dette systemet kan han få egen innlogging, og legge timer rett inn i regnskapsprogrammet.

– En fordel med å føre timer rett i systemet er at da kommer lønningslista direkte til oss etter at Ole Kristian har godkjent den, slik at vi enkelt kan betale ut lønn, påpeker Erling.

En annen fordel er at timer kan knyttes til kunder ved registrering og overføres direkte til ordre og faktura for viderefakturering.

Skybasert dokumentsenter

Erling Marthinsen var selv gårdbruker inntil han for ti år siden ble regnskapsfører på heltid i firmaet Økonomiservice AS. Han jobber med mange ulike kunder. Noen overlater hele regnskapsjobben til ham, mens andre, som Ole Kristian, fakturerer og betaler regninger selv.

– Agro Økonomi er et komplett program for både små og mellomstore bedrifter, og det er veldig enkelt å dele dokumenter som skal bokføres, forklarer Erling.

Han har brukt Agro Økonomi siden 2004 og er veldig fornøyd med programmet, særlig etter at det nye skybaserte dokumentsenteret kom.

– Det nye dokumentsenteret er en drøm å jobbe med! Det sparer alle for tid, sier han.

Med den skybaserte løsningen til Agro Økonomi kan man fakturere hvor som helst (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

Sparer tid og penger

Ole Kristian Sylling tok i bruk Agro Økonomi for noen måneder siden. Før det betalte han regninger i nettbanken og hadde et mer papirbasert system med bilag i perm. Han så at han kunne spare både tid og penger på å gå over til Agro Økonomi.

– Jeg tenkte at her kan jeg ta over en del av jobben selv, samtidig som jeg tilrettelegger mer for regnskapsfører, sier han. Betalinger som Ole Kristian sender til banken fra Agro 24 blir automatisk bokført.

– På den måten blir det både enklere og billigere, smiler bonden og ser bort på Erling.

Regnskapsføreren synes det bare er positivt at Ole Kristian selv har tatt over det han kaller «den kjedeligste delen av jobben». Nå dykker han ned i PC’n for å vise hvor enkelt det er å bruke dokumentsenteret til Agro Økonomi.

Ved å logge seg på Agro Økonomi på mobilen kan f. eks. ansatte føre timer. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

Enkelt å betale og fakturere

Ole Kristian har allerede erfaring med å scanne bilag og legge inn i dokumentsenteret, og har så langt brukt det til å betaling og fakturering.

– Å betale fakturaer her inne er veldig enkelt, mye enklere enn å gå inn i nettbanken, sier Ole Kristian. Med EHF-format kommer alt ferdig utfylt, til og med KID-nummer.

Agro 24 er et skybasert system som gjør at kunden i prinsippet kan fakturere hvor som helst, enten han er på kontoret eller i traktoren.

Med EHF-fakturaer synes Erling av bokføringen går som en lek, siden opplysningene i EHF-fakturaene blir ferdig utfylt også i regnskapsprogrammet. Agro Økonomi bruker nyere bildeteknologi til å tolke deler av fakturaene som kommer på PDF. Fakturaer som kommer gjennom Landbrukets dataflyt kommer rett inn siden systemet er laget for å samhandle med Agro Økonomi.

Med dokumentsenteret i Agro Økonomi er det enkelt å finne tilbake til bilag. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

Lett å lære

– Hvordan finner jeg igjen bilag hvis jeg vil se på dem igjen? lurer Ole Kristian.

Erling viser den ferske brukeren veien inn i dokumentsenteret til «ikke bokførte bilag», og demonstrerer hvordan man enkelt navigerer i programmet. Ole Kristian følger med og oppdager nyttige funksjoner.

– Systemet gir deg god oversikt, fremhever Erling.

Med alle mulighetene som ligger i modulene i Agro Økonomi blir behovet for tett oppfølging av regnskapsfører mindre, siden flere operasjoner enkelt kan utføres av bonden selv.

– Det er dette som er fremtiden, smiler regnskapsføreren fra Lier.


Hva er Agro Økonomi?

  • -Agro Økonomi er et regnskapssystem spesielt tilpasset landbruket
  • -Systemet kan brukes i samarbeid med regnskapsfører eller som enkeltbruker
  • -Over 400 regnskapskontorer benytter i dag systemet
  • -Agro Økonomi består av ni moduler, og du står fritt til å velge hvilke som passer din bedrift best
  • -De åtte modulene er: Regnskap, Faktura, Lønn, Budsjett, Time, Avstemming, Årsoppgjør og Skatt. I tillegg kan du velge å benytte Kontor i samarbeid med din regnskapsfører.
  • -Tjenesten har integrasjon med Landbrukets Dataflyt, og med Agro24 kan du jobbe online fra hjemmekontoret.
  • -Følgende moduler er tilgjengelig i en skybasert løsning: Agro 24 Lønn, Agro 24 Faktura, Agro 24 Timeliste, Agro 24 Dokumentsenter og Agro 24 Rapport.